Manuel van der Avoird - Spiritueel Therapeut
Manuel van der Avoird
Spiritueel Therapeut


Home   ·   Contact   ·   Artikelen

Elektrosensitiviteit


Alhoewel het bestaan van elektrosensitiviteit wetenschappelijk nog steeds onbewezen is, zullen mensen die hier gevoelig voor zijn de invloed van storende elektrische en magnetische velden kunnen aanvoelen, en zelfs mogelijk op den duur last hiervan kunnen ondervinden. Elektromagnetisme is de combinatie van elektriciteit en magnetisme. Het is niet elektriciteit dat het ongemak veroorzaakt maar de intensiviteit van het magnetische veld dat hierdoor ontstaat.


Een aantal dubbelblinde testen hebben in het verleden aangetoond dat personen die elektrosensitief zouden zijn de blootstelling aan een echt magnetisch veld niet konden onderscheiden van een situatie waarbij men wel wijsgemaakt wordt dat er een magnetisch veld aanwezig is, maar waar dat in werkelijkheid niet echt zo was. Echter, als men werkelijk nog steeds de invloed van een elektromagnetisch veld voelt terwijl het weg is, kan dit erop duiden dat het lichaam er nog steeds mee geladen is. Zoals bekend met statische elektriciteit, kunnen elektromagnetische velden het menselijke lichaam opladen, en daarom moet men op de juiste manier ontladen worden om deze lading te verliezen. (Professionele computerbouwers weten dat wanneer men statisch geladen is dit mogelijk computeronderdelen kan beschadigen door slechts aanraking hiervan.)

Zoals in het artikel: "De resonantie van kristallen" al werd genoemd, gebruikt het stoffelijke lichaam van de mens een eigen vorm van "interne” elektriciteit om het hart te laten kloppen, spieren te laten samentrekken om te bewegen, voor het waarnemen van zintuigprikkels, en voor de zenuwen om de organen aan de gang te zetten. Het lichaam zorgt voor de eigen stroomvoorziening in de vorm van miljarden microscopische “accu's” of “batterijen”. Vooral het fijnere lichtlichaam: de aura, kan bijzonder gevoelig zijn voor elektromagnetische velden. Een elektromagnetisch veld is ovaal/eivormig, net zoals de aura van een mens dat ook een soort elektrisch veld is, namelijk een "bio-elektrisch" veld.


Elektrische apparaten waar men hinder van kan ondervinden zijn onder andere: mobiele telefoons, DECT-telefoons, Bluetooth straling, WI-FI, interne voedingen van desktop computers, computer- en telefoonbeeldschermen, audiospeakers en subwoofers.

Mobiele telefoons


Vandaag de dag reist een enorme hoeveelheid aan verschillende frequenties door de de atmosfeer van de Aarde. Dit heeft een negatieve uitwerking op mens en dier. Het gevaar is dat telefoonmaatschappijen steeds hogere, meer schadelijkere frequenties gaat gebruiken. De straling van mobiele telefoons kan op de langere termijn cel- en botgroei ernstig verstoren wat tot ernstige ziektes en andere complicaties kan leiden. Het kan tevens de emotionele en mentale vermogens beïnvloeden waardoor men sneller en gemakkelijker geïrriteerd raakt, wat kan resulteren in aggressief gedrag. Het advies om je zo min mogelijk bloot te stellen aan deze straling is om je telefoonalleen in te schakelen wanneer je deze daadwerkelijk gebruikt.DECT-telefoons

De straling van een DECT-telefoon kan zo sterk zijn dat men zich moe of uitgeput voelt, of hoofdpijn kan krijgen, zelfs wanneer men het niet gebruikt. Als men per se een DECT-telefoon nodig heeft of wilt gebruiken is het zeer aanbevolen een ECO DECT telefoon te gebruiken en deze in de ECO stand te zetten. In deze stand is de stralingsfrequentie veel lager en het elektromagnetische veld wordt pas ingeschakeld wanneer de telefoon uit het basisstation wordt gehaald. DECT-telefoons die niet in de ECO stand staan genereren een elektromagnetisch veld dat blijvend actief is.


WI-FI

Het gebruik van draadloos internet (WI-FI) kan ook voor een gevoel van ongemak zorgen waarbij men weleens spreekt van "WI-FI allergie". Het gebouw waarin de wi-fi zender staat is hierbij een belangrijke bepalende factor. De zender vormt, wanneer deze ingeschakeld staat, een ei-vormig elektromagnetisch veld dat constant actief is. In de open lucht zal de straling niet voelbaar zijn omdat het veld hier de vrije ruimte heeft. Binnenshuis hoeft dit ook niet voelbaar te zijn, tenzij de WI-FI zender haar straling niet verhoogd. Want om een zo groot mogelijk bereik te creëren verhoogt de WI-FI zender namelijk de kracht van haar straling wanneer het veld ergens op haar pad niet doorheen kan gaan, in een poging om hier toch doorheen te kunnen komen. Deze verhoogde straling kan schadelijk zijn en waargenomen worden als een ongemakkelijk, irritant gevoel in een bepaald gedeelte van het lichaam, zoals in het hoofd en de benen. Wi-fi straling kan niet door (gewapend) beton, dus met name in kleine huizen met dikke betonnen muren kan dit inderdaad voor problemen zorgen. In hotels en scholen zou dit minder of geen probleem moeten zijn. WI-FI kan handig zijn voor tablets, telefoons en laptops, maar als men geen draadloze verbinding nodig heeft kan men beter een bedrade verbinding aanleggen dat in ieder geval veel sneller is dan een draadloze wi-fi verbinding. (Wees er dan ook zeker van dat de wi-fi zender in de modem uitgeschakeld is.)


Bluetooth

Bluetooth is een open standaard voor draadloze (radio)verbindingen tussen apparaten op korte afstand, zoals bij mobiele telefoons. Er bestaan verschillende sterktes in bluetooth-zenders waarbij class 1 (klasse 1) het sterkst is en class 3 het minst sterk. Voor de elektrosensitieve persoon zal de invloed van de Bluetoothradio, met name klasse 1, zelfs na korte blootstelling duidelijk merkbaar zijn. Wanneer men ongemak voelt is het aan te raden om de Bluetoothfunctionaliteit uit te schakelen en draadloze toetsenborden, muizen en spelcontrollers te vervangen met bedrade modellen.


Computers en interne voedingen

Het probleem met luchtgekoelde computers, zoals PC's (en bepaalde spelcomputers), is dat ze zorgen voor luchtvervuiling bij onvoldoende ventilatie. De uitgeblazen lucht van dit soort computers bevatten namelijk elektromagnetisch geladen stofdeeltjes en zowel inademing als blootstelling hieraan kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het gevoel van welzijn.
Gebruik daarom de computer bij voorkeur dan ook niet in een kleine afgesloten kamer en ook niet in een slaapkamer. Men zou moeten zorgen voor een goede luchtdoorstroom in de kamer waarin de computer staat, om zo de lucht voldoende te verversen. Als dit niet goed lukt, of men ondervindt nog steeds last van de elektromagnetische lading,  zou men hiervoor een luchtreiniger met ionisator kunnen gebruiken om zelfs de allerkleinste stofdeeltjes neer te laten slaan die een stofzuiger of luchtfilter doorlaat. Een ionisator maakt daarvoor een zeer kleine hoeveelheid ozon aan dat de straling deïoniseerd.

Daarnaast schermen veel voedingen van desktop PC's die vandaag de dag op de markt zijn de opgewekte elektromagnetische straling niet of onvoldoende af. Dit komt niet alleen bij goedkope voedingen voor maar ook bij de meeste A-merken. Men zou zo'n voeding kunnen vervangen door een model met een goede afscherming (shielding) tegen elektromagnetische interferentie (EMI). Men zou ook niet te dicht bij de computerkast moeten zitten. Het allerbeste zou zijn om de computerbehuizing zo ver mogelijk van je af te zetten en de kabels van toetsenbord, muis en monitor indien nodig te verlengen met verlengkabels. Als men een laptop gebruikt is het raadzaam om deze op een tafel neer te zetten in plaats van op schoot te houden.


Computer- en telefoonbeeldschermen

Vandaag de dag heeft men (gelukkig) de meeste CRT monitoren (die grote vierkante beeldschermen) vervangen met LCD en LED monitoren die veel minder elektromagnetische straling produceren en daarbij is ook het beeld veel rustiger voor de ogen. Het enige nadeel van LED monitoren is dat bij deze schermen het uiterste spectrum van de kleur blauw een negatieve invloed kan hebben op de nachtrust en/of de ogen. Een LCD en LED beeldscherm is namelijk opgebouwd uit duizenden kleine lampjes (puntjes) die in combinaties van de kleuren rood, groen en blauw oplichten en waar je met je ogen recht in kijkt. Er kunnen slaapproblemen ontstaan als de hersenen door dit te felle licht 's avonds en s' nachts minder melatonine gaan produceren, wat komt omdat het voor de hersenen lijkt alsof het nog steeds dag is. Een ander probleem is dat de retina van het oog door jarenlang gebruik mogelijk zou kunnen worden aangetast als men hier dicht op zit.

Een oplossing dat tot op zekere hoogte werkt is om de helderheid van het scherm naar 20% of lager te brengen, maar alleen als het scherm dan niet gaat knipperen (dat voor hoofdpijn kan gaan zorgen). Monitoren die niet knipperen op een lagere helderheid worden “flicker free” genoemd. Zorg ook altijd voor voldoende verlichting in de kamer zelf, en ga niet te dicht op het scherm zitten. Fabrikanten zijn tevens op de hoogte van deze problemen en sommigen hebben nu al wat voorlopige "oplossingen"; Zo zijn er monitoren met zogenaamd "low-blue light" om deze kleur enigszins te dimmen zonder dat er te veel kleur op wordt geofferd. Als de monitor dat niet heeft bestaan er ook programma's en applicaties voor de PC en mobiele telefoon om het blauw te verminderen als het avond wordt. Ook is een tekst lezen op een zogenaamde e-reader veel rustiger voor je ogen dan een bijvoorbeeld op een tablet of mobiele telefoon.


Audiospeakers en subwoofers

De subwoofer van een speakerset kan mogelijk een krachtige magneet bevatten dat een sterk elektromagnetisch veld uitzendt. Sommige fabrikanten waarschuwen dan ook om de subwoofer niet binnen 60 cm van andere elektronische apparatuur te plaatsen om beschadiging hiervan te voorkomen, wat natuurlijk wil zeggen dat de kracht van de straling niet bepaald gering is. Er bestaan daarnaast ook speakers met ingebouwde subwoofers die mogelijk
- afhankelijk van de grootte en het type magneet - ook een elektromagnetisch veld uitzenden dat sterk genoeg is dat men hier last van kan krijgen. En net zoals computervoedingen zijn bepaalde speakers elektromagnetisch afgeschermd terwijl anderen dat niet zijn.Stroomkabels

Het is gebruikelijk dat de stroomkabels van desktopcomputers en bepaalde laptops een stekker met randaarde hebben. Als dit zo is, is het belangrijk om deze in een geaard stopcontact te stoppen omdat anders de statische lading van de voeding (lekspanning) niet goed afgevoerd kan worden waarbij men zelf statisch geladen kan worden als men hier dicht bij zit. Bij computerapparatuur, en andere apparatuur dat dient te worden geaard, is het verstandig om altijd de stroomkabel te gebruiken dat bij het apparaat werd meegeleverd. Alhoewel stroomkabels er vaak hetzelfde uitzien, kunnen er namelijk toch grote verschillen zijn in de mate waarin ze afschermen. Gebruikelijk is dat hoe dikker de kabel is, hoe beter deze afgeschermd is.Terug naar het artikelenoverzicht

Terug naar boven

 


Geen enkele tekst op deze website mag zonder toestemming elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijk geschreven toestemming van de auteur.
Voor vragen en feedback kunt u een .