Hieronder zijn een aantal effectieve natuurlijke
medicijnen en eetgewoonten beschreven om de gezondheid te verbeteren en
verschillende soorten kwalen te
genezen. Deze tekst is in de eerste plaats slechts bedoeld als een
leidraad, om je hiermee bekend te maken zodat je elders hier meer
informatie over kunt opzoeken.
Het is raadzaam om in het geval van serieuze klachten deze eerst met uw huisarts te bespreken.
Huidklachten, klachten met betrekking tot luchtwegen, maagdarmstelsel, en hart- en vaatstelsel, kunnen het resultaat
zijn van een allergische reactie voor bepaalde voedingsstoffen, die je dan ook beter zo mogelijk kunt vermijden. Bij de huisarts kun je terecht voor een voedselallergietest.
De natuurlijke weerstand verhogen
Een goede gezondheid begint bij een juist evenwicht tussen basen en zuren. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een rest over die zuur of basisch is. Basisch wordt ook wel "alkalisch" genoemd en is het tegenovergestelde van zuur. Het lichaam zal het beste in staat zijn om bacterieën en virussen te bestrijden als het bloed in het lichaam net iets meer alkalisch (base) is dan verzuurd; Het immuunsysteem (de lichamelijke weerstand) werkt dan optimaal.
De meeste mensen eten echter over het algemeen vaak te "zuur". Er bestaan verschillende tabellen op internet (zoals bijvoorbeeld van Isopat) die aangeven wat voor soort voedsel zuur of basisch is en in welke mate. De meeste groenten: bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, champions, asperges, courgette, zoete aardappel en ook de meeste fruitsoorten, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie. Voedingsmiddelen zoals suiker, koffie, vlees, schaal- en schelpdieren en tafelzout hebben een verzurend effect. Afhankelijk van het soort kan vis verzurend tot neutraal zijn. Onder de noten zijn kastanjes en amandelen alkalisch, walnoten zijn zeer zuurvormend.
Bicarbonaat is een essentieel onderdeel in ons lichaam, omdat het de meest belangrijke pH buffer in ons bloed is. Ter ondersteuning van het behoud van een normale zuurgraad in de maag, kun je per dag een halve theelepel (of ietsje meer) zuiveringszout (natriumbicarbonaat, ook wel "baking soda" genoemd) in een glas water oplossen en dan opdrinken. Omdat het ontzurend en ontgiftend is en een milde anti bacteriële werking heeft, kan het ook bij diverse ziektes worden toegepast. Overmatig gebruik wordt afgeraden omdat de pH buffer dan weer veel te alkalisch kan worden.
Virale infecties (zoals griep en verkoudheid)
Oregano-olie (wilde marjolein) is bijzonder effectief
tegen virussen,
bacteriën, gisten, schimmels en mijten vanwege het bestandeel
carvacrol. Deze sterke natuurlijke disinfectant is verkrijgbaar in
capsules en etherische olie
(druppels). Je
kan het gebruiken om in te nemen, om op de huid aan te brengen (echter
nooit
in open wonden!), en bij luchtweginfecties is ermee gorgelen effectief.
Pas wel goed op
met de etherische olie variant! Deze is namelijk zeer sterk
geconcentreerd en moet daarom op een correcte manier verdunt worden
(anders zal het branden); Slechts één druppel etherische oregano olie
vermengt met 250 ml water, oftewel een vol (long drink) glas. Eén druppel
is meer dan genoeg, ga niet overdoseren. Lees voor
gebruik aandachtig de beschrijving of bijsluiter. Oregano-olie is niet
geschikt voor kinderen.
Inname van knoflook heeft tevens een vrij krachtige werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, en daarnaast versterkt het ook het immuunsysteem (aangezien het alkalisch is) en bevorderd ook de reiniging het het bloed en het lymfevatenstelsel; Het is daarom tevens hulpzaam bij huidproblemen zoals irritatie en acne. Knoflook is ook verkrijgbaar als voedingssupplement in (geurloze) capsulevorm.
Haritaki (Terminalia Chebula) is een Ayurvedisch kruid dat een gunstige invloed heeft op de darmwerking; Het is goed is voor een regelmatige stoelgang en maakt de ontlasting zachter. Daarnaast stimuleert het de spijsvertering en het verwijderd inwendige parasieten.
Slapeloosheid
Als je de laatste tijd maar moeilijk in slaap kan komen dan kun proberen om een uur voordat je gaat slapen een beker warme (gekookte) melk te drinken. Melk bevat namelijk tryptofaan: een aminozuur waar men in de avond slaperig van wordt.
Door fel licht van je telefoon, tablet of computerbeeldscherm kunnen je hersenen 's avonds de indruk krijgen dat het nog steeds dag is. Hierdoor wordt er tijdens blootstelling hieraan geen of minder melatonine in de hersenen aangemaakt: een stofje dat men nodig heeft om te kunnen slapen. Je kunt dus 's avond beter de helderheid van het scherm een stuk lager zetten. Als het scherm een optie heeft om blauw licht te filteren of een "nachtmodus" heeft kun je dit ook inschakelen. Het gebruik van melatonine-capsules is af te raden - zeker voor een langere tijd - omdat het de natuurlijke melatonineproductie kan verstoren.
E-mail:
Telefoon: 06 2147 6421
Praktijkadres: Noorderlaan 20, 5102 BD Dongen, Nederland
KVK-nummer: 84319887