Manuel van der Avoird - Spiritueel Therapeut
Manuel van der Avoird
Spiritueel Therapeut


Home   ·   Contact   ·   Artikelen

Natuurlijke medicijnen


Organen in het menselijk lichaam hebben het natuurlijke vermogen om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden. De longen filteren schadelijke stoffen uit de lucht; De darmen vernietigen parasieten en andere ongewenste organismen, en de nieren verwijderen gif- en afvalstoffen uit het bloed waarna ze via de urine het lichaam kunnen verlaten.

In de natuur bestaat voor zo goed als iedere kwaal wel een bepaald kruid dat het lichaam helpt om weer snel te genezen en het natuurlijk genezende vermogen van de organen te herstellen. Deze "natuurlijke medicijnen" werken daarnaast ook vaak beter dan de chemisch samengestelde medicijnen uit de westerse wereld, met vaak geen of minder bijwerkingen.


Hieronder zijn een aantal effectieve natuurlijke medicijnen en eetgewoonten beschreven om de gezondheid te verbeteren en verschillende soorten kwalen te genezen. Deze tekst is in de eerste plaats slechts bedoeld als een leidraad, om u hiermee bekend te maken zodat u elders hier meer informatie over kunt opzoeken.De natuurlijke weerstand verhogen


Een goede gezondheid begint bij een juist evenwicht tussen basen en zuren. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een rest over die zuur of basisch is. Basisch wordt ook wel alkalisch genoemd en is het tegenovergestelde van zuur. Het lichaam zal het beste in staat zijn om bacterieën en virussen te bestrijden als het bloed in het lichaam net iets meer alkalisch (base) dan verzuurd is; Het immuunsysteem oftewel de lichamelijke weerstand is dan optimaal. Een iets meer alkalisch eetpatroon bevordert dus de weerstand.


De meeste mensen eten echter over het algemeen vaak te "zuur". Er bestaan verschillende tabellen op internet (zoals bijvoorbeeld van Isopat of A. Vogel) die aangeven wat voor soort voedsel zuur of basisch is en in welke mate. De meeste groenten: bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, champions, asperges, courgette, zoete aardappel en ook de meeste fruitsoorten, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie. Voedingsmiddelen zoals suiker, koffie, vlees, schaal- en schelpdieren en tafelzout hebben een verzurend effect. Afhankelijk van het soort kan vis verzurend tot neutraal zijn. Onder de noten zijn kastanjes en amandelen alkalisch, walnoten zijn zeer zuurvormend.


Bicarbonaat is een essentieel onderdeel in ons lichaam, omdat het de meest belangrijke pH buffer in ons bloed is. Als middel ter ondersteuning van het behoud van een normale zuurgraad in de maag kan men een halve theelepel (of ietsje meer) zuiveringszout (natriumbicarbonaat) in een glas (warm) water doen, goed roeren, en dan opdrinken. Het helpt daarnaast ook goed tegen mondgeur.Virale infecties (zoals griep en verkoudheid)


Oregano-olie (wilde marjolein) is bijzonder effectief tegen virussen, bacteriën, gisten, schimmels en mijten vanwege het bestandeel carvacrol. Het is tevens verkrijgbaar in capsules en etherische olie (druppels). Je kan het gebruiken om in te nemen, om op de huid aan te brengen (nooit in open wonden!), maar ook slechts ermee gorgelen is effectief. Pas op met de etherische olie want deze is zeer sterk geconcentreerd en moet daarom op een correcte manier verdunt worden, anders zal het branden!; Slechts één druppel etherische oregano olie vermengt met 250 ml water, oftewel een vol (long drink) glas. Lees voor gebruik aandachtig de beschrijving of bijsluiter. Eén druppel is meer dan genoeg, ga nooit overdoseren. Oregano-olie is echter niet geschikt voor kinderen.


Inname van knoflook heeft tevens een vrij krachtige werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, en daarnaast versterkt het ook het immuunsysteem (aangezien het alkalisch is) en bevorderd ook de reiniging het het bloed en het lymfevatenstelsel; Het is daarom tevens hulpzaam bij huidproblemen zoals irritatie en acne. Knoflook is ook verkrijgbaar in (geurloze) capsulevorm als je het niet wilt eten vanwege de sterke geur.(Chronische) ontstekingen

Kurkuma met zwarte peper werkt zuiverend en onstekingsremmend. Deze combinatie is beschikbaar als voedingssupplement.


Huidklachten

De Calendula Officinalis (goudsbloem) is een bloem met een helende, ontstekingsremmende werking. Het heeft een helende en beschermende invloed op een beschadigde en/of droge huid. Het mag zelfs op open wonden worden gebruikt. Verder kunnen ook o.a. eczeem, acne, aambeien, een koortslip, netelroos en schimmelinfecies behandeld worden met de Calendula bloem. Er bestaat een veelvoud aan verschillende zalven en crèmes dit natuurlijke ingrediënt. Voor geneeskundiggebruik kan beter een zalf worden gebruiken in plaats van een crème, want crèmes met dit bestandsdeel zijn eerder bedoeld voor huidverzorging.

Huidaandoeningen waarbij sprake is van jeuk en mogelijk lichte schilfering zoals bij Seborroïsch eczeem, hoofdroos, Pityriasis versicolor, lijken samen te hangen met een verstoord huidmicrobioom en een overgroei aan Malassezia-gisten. Hierbij kan inname van echte kaneel (Cinnamonum verum, synoniem: Cinnamonum zeylanicum) helpen. Pas echter goed op, want het inademen van kaneel kan zorgen voor verstikkingsgevaar. Neem het daarom altijd in via capsules of vermengd in water. Kaneelpoeder of "cassie" dat in de keuken wordt gebruikt bestaat echter meestal uit Cinnamomum cassia; een andere soort dat niet of minder goed zal werken.

Inname van rode iep of saffraan helpt tegen Psoriasis. Extracten hiervan zijn beschikbaar als voedingssupplementen. Saffraan is tevens een natuurlijk antidepressivum voor milde tot matige depressie bij volwassenen.

Ook bij deze aanbevelingen is een juist eetpatroon heel belangrijk; Vermijd het eten van teveel verzurend voedsel. (Zie: "De natuurlijke weerstand verhogen".)

Een gezonde dosis zonneschijn is overigens ook goed voor de huid en spieren, maar daarintegen is teveel zeker zeer slecht. Als je bruin wordt heb je eigenlijk al teveel gekregen.


Pijnlijke spieren en pezen

Warmte ontspant de spieren. Door voldoende rust en ontspanning zullen ze dan ook sneller herstellen. Zonnebloemolie maakt de huid en spieren warm en is uitstekend geschikt om mee te masseren. Dit bestanddeel is dan ook aanwezig in veel soorten massage-olie. Ga hiermee echter niet direct in de zon zitten anders zul je snel verbranden.


Obstipatie en andere problemen met de stoelgang


Haritaki (Terminalia Chebula) is een Ayurvedisch kruid dat een gunstige invloed heeft op de darmwerking; Het is goed is voor een regelmatige stoelgang en maakt de ontlasting zachter. Daarnaast stimuleert het de spijsvertering en het verwijderd inwendige parasieten.Slapeloosheid


Als je de laatste tijd maar moeilijk in slaap kan komen dan kun proberen om een uur voordat je gaat slapen een beker warme (gekookte) melk te drinken. Melk bevat namelijk tryptofaan: een aminozuur waar men in de avond slaperig van wordt.


Door fel licht van je telefoon, tablet of computerbeeldscherm kunnen je hersenen 's avonds de indruk krijgen dat het nog steeds dag is. Hierdoor wordt er tijdens blootstelling hieraan geen of minder melatonine in de hersenen aangemaakt: een stofje dat men nodig heeft om te kunnen slapen. Je kunt dus 's avond beter de helderheid van het scherm een stuk lager zetten. Als het scherm een optie heeft om blauw licht te filteren of een "nachtmodus" heeft kun je dit ook inschakelen. Het gebruik van melatonine-capsules is af te raden - zeker voor een langere tijd - omdat het de natuurlijke melatonineproductie kan verstoren.Milde tot matige depressie

Zoals eerder vermeld, saffraan is een natuurlijk antidepressivum voor milde tot matige depressie bij volwassenen, en zonder negatieve bijwerkingen. Volgens een meta-analyse gepubliceerd in Human Psychopharmacology is saffraan net zo effectief als de antidepressiva fluoxetine en imipramine. Saffraan-extract is beschrikbaar als voedingssupplement. Het belangrijkste bij een depressie is echter om te relativeren en positiever te gaan denken. Zie het hoofdstuk: "De diepe put van depressie" voor een aantal aanbevelingen.


Terug naar het artikelenoverzicht

Terug naar boven

 


Geen enkele tekst op deze website mag zonder toestemming elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijk geschreven toestemming van de auteur.
Voor vragen en feedback kunt u een .